Stacks Image 262039

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Borås kommun
Vänga kyrka

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Vänga kyrka

Det har funnits minst tre äldre kyrkor på platsen innan den nuvarande byggdes i början av 1900-talet.

Det första dokumenterade kyrkan var en stavkyrka under andra hälften av 1000-talet, och som därmed är den äldsta daterade träkyrkan i Västergötland. Efter cirka 180 år uppfördes ännu en stavkyrka med en del återanvänt virke. En stenkyrka ersatte sedan i sin tur denna kyrka i mitten av 1600-talet, och man låt då åter använda material från den tidigare kyrkan, som bland annat fick bli golv. Vi vet bland annat att Detleff Ross hade målat taket på 1780-talet.

Nordväst om kyrkan stod en klockstapel, vars klockor sitter i det nuvarande tornet.

En minnessten på kyrkogården berättar om den gamla kyrkan, och som en rest finns fortfarande det gamla timrade vapenhuset bevarat.

Församlingen hade redan 1868 önskat sig en ny kyrka, liknande den i Almesåkra socken i Jönköpings län. En ritning gjordes 1903 av arkitekten A Åson. Men man beställde istället en ritning från Alboga kyrka som kopierades och omarbetades av arkitekt Fredrik Falkenberg på Överintendentsämbetet i Stockholm. Bland annat gjorde han uttrycket stramare. Han ritade också läktarbröstning och altarring, samt omarbetade ritningar på bänkar.

Kyrkan som byggdes med granit Tormundsås i socknen, påbörjades 1905. Redan den 9 september året efter kunde den första gudstjänsten hållas.

Någon orgel fanns inte i kyrkan till att börja med, utan klockaren ledde den första tiden sången på gammaldags vis, utan ackompanjemang, fram till 1908 då församlingen fick ett harmonium.

1920 var innerväggarna svårt fuktskadade, särskilt den södra väggen, och en undersökning visade att man helt enkelt använt för fin sand i bruket när man murade kyrkan. Detta gjorde att väggen blev känslig för fukt.

1925 inköptes en begagnad kyrkorgel från Vilske-Klevas kyrka. Den installerades året efter i samband med en invändig renovering, då allt slutligen målades om efter fem års väntan på att lösa fuktproblemen i södra väggen. Fuktproblemen kvarstod dock på 1950-talet och man lät då prova en färg invändigt på korets respektive tornets södra vägg som skulle hålla ute all fukt.

1976 stod den första piporgeln installerad, byggd av Mats Arvidsson, Stallarholmen.

Av stavkyrkans inventarier finns endast dopfunten kvar. På funten är placerat ett trälock, tillverkat 1645, med ett litet hus på toppen, som påminner om ett duvslag, då med anknytning till den helige Ande som en duva eller så kan det lilla huset vara en avbildning av den gamla stavkyrkan.

Altarprydnaden är från slutet av 1600-talet med målning föreställande korsfästelsen och omramad av vackra träsniderier. På predikstolen, som också är rikt utsirad, står årtalet 1736.

I Borås museum förvaras en tronande madonna från 1200-talet, som kommer från en av de tidigare kyrkorna på platsen.
Stacks Image 262067