Stacks Image 262047

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Vårgårda kommun
Asklanda kyrka

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Asklanda kyrka

Det uppfördes en mängd med kyrkor i Västergötland under 1100-talet. det finns en förteckning på 517 kyrkor i landskapet. En av dessa var Asklanda kyrka.

Det nuvarande kyrktornet tillkom dock i slutet av 1800-talet i samband med en restaurering som leddes av arkitekten vid Överintendentsämbetet i Stockholm Adrian Crispin Peterson, som även under denna period var arkitekt i Göteborg.

Tornet är byggt i slutet av 1800-talet med kvaderhuggen röd granit från trakten, men den övriga medeltida byggnaden är byggd med samma sorts sandsten som finns i Skara domkyrka, som man tror är tagen från Kinnekulle. Klockan i tornet anses vara från medeltiden och är troligen gjuten i Asklanda.

Vid renoveringen tog man bort en stor läktare som tidigare fanns bak i kyrkan och längs norrsidan, man höjde innertaket och öppnade upp den låga triumfbågen mellan långhus och kor till ett större valv.

Då man då tog bort två gravhällar som hade täckt golvet hittades två bysantinska mynt präglade i mitten av 1100-talet!

När man gjorde nästa renovering i början av 1940-talet försökte man återställa kyrkan till sitt gamla utseende, men vägg- och takmålningarna är för alltid borta.

Dopfunten är förmodligen från första hälften av 1200-talet, och det tillhörande dopfatet i mässing är tillverkat 1688 i Magdeburg, och kanske ett krigsbyte från Tyskland.

Den varsamt renoverade predikstolen är från 1600-talet. Den ersattes vid den stora renoveringen i slutet av 1800-talet med en ny och mer stilenlig, men återinstallerades i kyrkan 1941.

Altaruppsatsen i barockstil, och som har kvar sina originalfärger är tillverkad 1715 av Mikael Schmidt. I mitten syns Jesus på korset och tavlan omges av Moses, Aron och ett akantuslövverk utskuret i trä.
Stacks Image 262076