Stacks Image 262047

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Vårgårda kommun
Södra Härene kyrka

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Södra Härene kyrka

Södra Härene kyrka som stod klar kring jul 1910, uppfördes efter att den gamla kyrkan brunnit ned fem år tidigare. Jag återkommer till den gamla kyrkoruinen om en stund.

Ritningarna till den nya kyrkan färdigställdes 1907 av arkitekten vid Byggnadsstyrelsen Gustaf Améen, som då var en av de mera framträdande arkitekterna i landet. Han har bland annat ritat kyrkorna i Gustafsberg, Örnsköldsvik, Ockelbo samt entrén och uppgången till tornet Kärnan i Helsingborg.

Tre år senare gjorde han också ritningarna till all inredning, som är en av få riktiga jugendinredningar i Skara stift.

Kyrkan invigdes i början av mars 1911.

Kyrkan var omålad de första åren, men 1914 tog konstnären Teodor Wallström fram föreslag till färgsättning. 1921 tog en annan konstnär, Yngve Lundström fram förslag till dekoreringar. Kyrkoarkitekten Améen hade dock klagomål på Lundströms förslag som omarbetades och sedan godkändes, och två år senare, 1923 utfördes dekorationsmålningarna av Lundström.

Dopfuntens cuppa som är medeltida tillhörde den gamla kyrkan och återfanns i Ribbingsberg. Foten är nygjord.

Även nattvardssilvret är från medeltiden. Det klarade sig undan branden i den gamla kyrka då det förvarades hos en kyrkvärd.

1976 gjordes ett ombyggnadsförslag enligt vilket kapprum, wc och brudkammare skulle förläggas under läktaren. Men både Landsantikvarien och Riksantikvarieämbetet satta stopp för detta, då de menade att den tidstypiska jugendinteriören då skulle gå förlorad. Eftersom församlingshemmet låg alldeles intill kyrkan behövde önskade utrymmen inte förläggas till kyrkobyggnaden. I stället föreslog att några bänkrader längst bak togs bort och att utrymmet som då bildades, och avskärmades med vägg fick bli kapprum. Kyrkan stängdes vid pingst 1977 och och stod klar igen för gudstjänstbruk i mitten av november.

Ruinen efter den medeltida kyrkan är belägen sydost om den nuvarande kyrkan, på andra sidan ån. Kyrkan som var från 1200-talet hade bränts ner av danskarna år 1612, men blivit återuppbyggd. Efter att kyrkan åter eldhärjades efter åsknedslag kring midsommar 1905, övergavs ruinen - och man lät istället uppföra den nuvarande kyrkan.
Vid midsommar hålls gemensam slåtter på gamla kyrkogården som förberedelse till midsommardagens gudstjänst i kyrkoruinen.

I kyrkan förvaras en mycket gammal ekport som hörde till den gamla kyrkan. Förmodligen brann den ursprungliga dörren då danskarna brände kyrkan på 1600-talet, men de smidda järnbeslagen klarade sig och monterades på en ny port. Denna klarade sig likaså när kyrkan brann ner 1905, eftersom den då av någon anledning inte hängde på sin plats. Beslagen är alltså betydligt äldre än porten.
Enligt traditionen var den ursprungliga dörren gjord kanske under 1300-talet av kringvandrande munkar.
En dörr som i viss mån påminner om dörren här i Härene kyrka är en dörr som suttit på Värsås gamla kyrka, och som daterades till 1200-talet.
Stacks Image 262074