Stacks Image 262081

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Grästorps kommun
Håle kyrkoruin

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Håle kyrkoruin

En enkel minnessten på den gräsbevuxna ruinkullen berättar om att här lång en gång Håle sockenkyrka, som revs i november 1883.

Den medeltida byggnaden som uppfördes på 1100- eller i 1200-talets början hade ett rektangulärt långhus med lägre och smalare kor, och med ingång på södra väggen nära västgaveln.
Framför portalen var ett murat vapenhus med rundbågig portal och brädtak.

I södra väggen i långhuset fanns ursprungligen ett fönster som förstorats i ett senare skede, emedan de små fönster som fanns i koret är från då kyrkan byggdes under tidig medeltid.
Det finns tecken på att kyrkan kan ha haft välvt innertak.

En valvbåge med profilerade sidostycken finns idag liggande på ruinkullen.

Kyrkan genomgick flera ombyggnader. Bland annat byggdes kyrkans långhus ut åt öst på 1730-talet. Det gamla korpartiet revs och ett för tiden modernt tresidigt kor uppfördes. Samtidigt revs vapenhuset och portalen i södra väggen murades igen. I stället anlades ett nytt vapenhus i sten intill västra gaveln.
I mitten av 1800-talet tillbyggdes en sakristia av ektimmer på norra sidan, samtidigt som ett fönster togs upp i norra väggen.

Byggnaden övergavs då de båda socknarna beslutat att uppföra en ny gemensam kyrka, kallad Håle-Täng år 1883.

I Håle-Tängs nya kyrka hänger den tidigare storklockan från Håle kyrka. Klockan som hängde i en klockstapel har en inskrift som bland annat berättar att klockan blev omgjuten 1788 i Skara af N Billsten.

I Håle-Tängs kyrka finns också en dopfunt i sandsten, som tidigare stod i den gamla kyrkan, men som efter rivningen en tid stod kvar på kyrkogården.

En av den runstenar som nu står rest på kullen låg tidigare inmurad i kyrkans yttre norra vägg. Man har tolkat inristningen till följande: Osgut reste denna sten efter Ödkel , sin fader, en mycket god man.
Den andra runstenen har tjänstgjorde som grindstolpe i norra kyrkogårdsporten, och den berättar att minnesmärket gjordes av Ödkel och Sven till minne efter deras far Åsgöt, som också var en god man.