Stacks Image 262079

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Borås kommun
Gustav Adolfs kyrka Borås

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Gustav Adolfs kyrka Borås

Gustav Adolfs kyrka i Borås byggdes under början av förra seklet. Det var när folkmängden hastigt ökade i Borås som Caroli kyrka ansågs för trång, och man utlyste därför en arkitekttävling.
Av 16 inkomna tävlingsförslag stannande man slutligen för ett förslag av den svenskfödde arkitekten Carl Bern i Berlin.
Man undersökte 8 olika platser för den nya kyrkan innan man bestämde sig för en plats på landeriet Lugnet.

Den 19 maj 1903 lades grundstenen under det som sedan blev tornet. Invigningen skedde tre år senare, på Kristi himmelsfärds dag 1906 av biskop Hjalmar Danell.

När Borås den 1 januari 1939 delades i två församlingar, Caroli och Gustav Adolfs församlingar, började man planera för en omfattande ombyggnad av kyrkan. Den sista godstjänsten hölls Domsöndagen 1950, och två år senare kunde den restaurerade kyrkan återinvigas.

Ursprungligen täcktes innerväggarna av gulfärgad puts och rött, glaserat fasadtegel från Bonn i Tyskland, som senare har blästrats bort.
Altaruppsatsen som är skapad av kyrkans arkitekt Carl Berg föreställer de fyra evangelisterna.

Dopfunten, som är gjord av foten till den gamla predikstolen av vit, fransk sandsten, är skapad av skulptören Liss Eriksson. I nischen i tegelmuren bakom dopfunten finns ett dekorativt järnsmide också skapad av Liss Eriksson tillsammans med den Värmländske konstsmeden Ragnar Myrsmeden. Skulpturen föreställer en kvinna som omsluter ett barn. Moderns siluett antar också formen av en kyrkogavel, likt en metafor för kyrkan såsom modern som fostrar sina barn, vilka upptas i dess famn vid dopet.

Predikstolen har försetts med sju bildfält, snidade av Torolf Engström, som illustrerar kyrkoårets händelser. Han har även skapat den förgyllda träskulptur, föreställande Sankta Cesilia, musikens skyddshelgon, som är placerad högst på kororgeln. Denna orgel är tillverkad på 1960-talet av Grönlunds orgelbyggeri i Gammlestad i Norrbotten.
Kyrkans stora orgel är tillverkad cirka tio år senare av orgelbyggare Marcussen og son i Danmark.

Torolf Engström har även skapat två skulpturreliefer i trä med anknytning till orglemusik. Den södra föreställer Johann Sebastian Bach och den norra Albert Schweitzer. Den kände missionären besökte och spelade på orgeln i Gustav Adolf kyrka för att samla in pengar till sitt sjukhus i Gabon, Afrika, och i ett brev daterat 1925 tackar han Boråsarna för deras generositet.

I fönstret i det norra tvärskeppets nordöstra vägg finns en glasmålning föreställande Petrus. I det södra tvärskeppets sydöstra vägg finns ett likadant fönster föreställande Paulus. Dessa två fönster satt tidigare i koret och flankerade ursprungligen ett större korfönster föreställande Jesus.

På väggen på den södra sidan finns en liten skulptur gjord av svartek föreställande två kyrkbesökande äldre damer.
Skulpturen kallas ´I kyrkbänken´, och är skapad av den Skånske bildkonstnären Otto Djerf.

I början av 1950-talet genomgick kyrkan en grundlig renovering och arkitekt Otar Hökerberg gav kyrkan dess nuvarande utseende. Under renoveringen byggdes en ny fristående sexkantig sakristia samtidigt som de gamla tvärskeppsläktarna togs bort. Den stora muralmålningen på korväggen, ”den stora måltiden”, skapad av Pär Siegård och Kaj Siesjö kom till samtidigt.

Pär Siegård har även skapat målningarna på både södra och norra korväggen, kallade ”Den förlorade sonen” respektive ”Den barmhertige samariten”
Kyrkan återinvigdes i maj 2006 efter en omfattande renovering.
Stacks Image 262107