Stacks Image 262043

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Trollhättans kommun
Gärdhems kyrkoruin

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Gärdhems kyrkoruin

Gärdhems gamla kyrka var ursprungligen byggd under 1100-talet i enkel romansk stil med rakslutet kor och sydportal.
Under senmedeltiden tillkom troligen ett vapenhus.

I början av 1700-talet konstaterades vid en biskopsvisitation att kyrkan var för liten och kyrkan byggdes därför ut både mot öster och väster, samtidigt som sakristian tillkom.

När socknen på nytt diskuterade en ombyggnad på 1860-talet togs i stället beslut om att bygga en ny kyrka någon kilometer söderut. När den nya kyrkan stod klar 1879 lämnades den gamla kyrkan att förfalla, och först på 1940-talet restaurerades kyrkoruinen under ledning av Erik Lundberg.

Mot slutet av 1990-talet plockades delar av ruinen ner på grund av rasrisk, men den staplades fint upp igen till en mer hållbar ruin.

I koret finns en igenfylld gravkammare för ätten Natt och Dag, och utanför kyrkan har Axel Eriksson Snoop från Velanda, död 1637, haft sin grav. Den vackert huggna gravstenen förvaras numera i kyrkoruinens takskyddade sakristia.

En "Liljesten", en gravsten från den romanska tiden som ornerades med växtslingor, hittades vid utgrävningarna och finns nu i Gärdhems nya kyrka.

Många andra föremål har också flyttats över till den nya kyrkan, som dopfunten, daterad till 1200-talets första hälft, och en medeltida, svart dörr med järnbeslag, som när den satt i ruinen kallades för ”prästadörren”.

I nya kyrkan finns också predikstolen tillverkad 1695, som var en gåva av Eleonora Oxehufvud på Velanda Säteri, och bland annat också två av de tre kyrkklockorna.

När den gamla kyrkan revs såldes också de inventarier och byggdelar som blev över. Bland annat ska det finnas takpannor från kyrkan på ett hönshus i trakten.