Stacks Image 262012

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Ulricehamns kommun
Dalums kyrka

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Dalums kyrka

Dalums kyrka är troligen uppförd under 1100-talet och till största delen byggd i tuktad fältsten. Den ursprungliga romanska kyrkans murverk utgör fortfarande stommen för långhus, kor och absid.

Ett västtorn byggdes förmodligen något senare än själva kyrkokroppen, och hade möjligen ett öppet läktarparti in mot kyrkan. Det nuvarande tornet uppfördes antagligen på 1600-talet efter att det ursprungliga eldhärjats och förstörts, enligt traditionen av danskar i samband med slaget på Åsundens is år 1520. Det nya tornet anlades längre västerut och det gamla tornet blev en förlängning av långhuset. 1600-tals tornet har små rektangulära skyttegluggar i alla fyra väderstreck, och byggdes därför delvis i försvarssyfte.

Sakristian tillkom på 1300-talet. Och vapenhuset i barockstil stod färdigt år 1738. Absidens utsida är dekorerad med en rundbågsfris som bärs upp av så kallade lisener. Frisen är den enda i sitt slag i Västergötland och anses tyda på skånsk-danska influenser.

I slutet av 1800-talet var den gamla kyrkan mycket förfallen, och man hade från stiftet förordat att kyrkan borde rivas och ersättas med en ny kyrka. Istället kom man att genomföra en större renovering. Då utfördes takmålningarna av konstnären Anders Gustav Ljungström från Västergötland. Under det kalklager som de nuvarande takmålningarna sitter på finns rester av medeltida takmålningar, förmodligen från 1400-talet. Målningarna som finns i absiden, koret, och på triumfbågens övre norra del togs delvis fram 1941 men bedömdes vara alltför fragmentariska varpå de på nytt kalkades över.

Vid denna renovering under ledning av arkitekt Ärland Noréen fick kyrkan sin nuvarande utformning. Man lät då bland annat sätta tillbaka den äldre predikstolen från 1661. Man hittade också två runstenar i kyrkans grund och lät resa dessa på kyrkogården.
Stacks Image 262022