Stacks Image 262047

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Vårgårda kommun
Fullestads kyrka

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Fullestads kyrka

Den första stenkyrkan i Fullestad uppfördes troligen på 1300-talet, men om denna kyrkan vet vi inte mycket - innan vi kommer fram till slutet av 1600-talet. Historien berättar att en dansk knekt under någon av alla de räder som gjordes in i Västergötland på 1600-talet på eget bevåg tände eld på kyrkans tak. Befälhavaren tyckte att detta var ett oskick, och lät därför som en varning hänga gärningsmannen i klockstapeln till Lagmansholm herrgård.

Redan i april 1693 hade man börjat reparera kyrkan efter branden. Församlingsborna bidrog med gåvor och eget arbete förutom kyrkoskatten. De fattiga som inte kunde betala kyrkoskatten på 4 öre, fick göra dagsverken. Fru Beata Bonde på Lagmansholm skänkte 25 daler silvermynt. Fullestads församling fick kollektmedel från stiftet, 37 daler silvermynt.

1697 blev vapenhuset av ek färdigt. År 1700 togs kyrkan åter i bruk, men dröjde ända till 1752 innan utsmyckningen av kyrkan var klar. Då lät mäster Detthlef Ross och hans gesäller från Borås måla altartavlan och väggarna. De arton målningarna på läktarens framsida finns ännu kvar, föreställande Kristus omgiven av lärljungar, evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes samt konung David.

Kyrkan skadades under en storm 1825. Kyrkoherde Nordahl skrev 1829, att inredningen är gammal och målningen på altaret och predikostol nästan avfallen. Eftersom en ny kyrka för pastoratet planerades i Lena vid denna tid, skulle den gamla kyrkan i Fullestad rivas och allt användbart säljas för att få pengar till kyrkbygget i Lena.
Men i Fullestad ville man inte gärna mista sin kyrka och den ”löstes ut" med 100 daler silvermynt av kapten Bauer. Han planerade att renovera kyrkan, men arbetet avstannade sedan taket lagts om, och kyrkan kom att stå öde i 67 år, och under dessa år användes utrymmet under läktaren som sockenmagasin.

I början av 1900-talet beslutades så till sist att kyrkan skulle sättas istånd igen. Ritningarna utfördes av arkitekten Torben Grut, kanske mest känd för att ha ritat Stockholms stadion och Sollidens slott på Öland.

Renoveringen av kyrkan kostade 7000 kronor som till viss del bekostades av en rikskollekt, och i oktober 1913 återinvigdes kyrkan av av biskop Hjalmar Danell.

Kyrkan renoverades åter i slutet av 1950-talet, och då fick bland annat innertaket en blå färg, och en dopfunt införskaffades. Från den gamla kyrkan finns bland annat förutom läktaren med sina målningar och ett ornamentstycke från den gamla kyrkans altare, som nu kröner baldakinen över predikstolen, även ätten Crusebjörns epitafium.
Makarna Crusebjörn har sitt vilorum under koret. Det berättas att: ”Crusebjörn, i dubbla ekkistor, var väl bibehållen.
Under vänstra armen hade han den bibel, som vår kyrkoherde läste ur”.

Under koret vilar också baron Carl Hierta död 1793 med sina två fruar Fredrika Johanna Rosenhane och Maria Charlotta von Plomgren.

På kyrkans östra sida finns två familjegravar för släkten Bauer.

Kyrkans orgel är byggd 1962 av Grönlunds Orgelbyggeri i Norrbotten.

Klockstapeln byggdes 1699 men först 1771 hade man fått ihop pengar till den första klockan som beställdes i Skara. När Lena kyrka byggdes flyttades Fullestads klocka till den nybyggda kyrkan, men eftersom begravningar fortfarande skedde på Fullestad, och klockringning då skulle ske, skänkte kapten Bauer en ny klocka till församlingen. Den göts i Jönköping 1841.

Den 18 oktober 1953 invigdes en brudkrona i silver, inköpt och skänkt av kyrkliga syföreningen som gåva till kyrkan.
Stacks Image 262074