Stacks Image 262050

Berättelser om kyrkor i Skara stift
lista / karta Trollhättans kommun
Rommele kyrka

Berättelser om kyrkor
i Skara stift

lista
Rommele kyrka

Rommele kyrka var tidigare huvudkyrka och har gett namn till Rommele pastorat. Numera är det den minst använda av pastoratet tre kyrkor. Pastoratet var tidigare större. Fram till 1916 hörde Fuxerna församling till pastoratet, och fram till 1992 även Åsbräcka församling. Idag består pastoratet av Fors-Rommele och Upphärads församlingar.
Kyrkan uppfördes 1707 på samma plats som en tidigare kyrka.

Den första kyrkan på platsen byggdes sannolikt i början av 1100-talet och var troligen en enklare träbyggnad. Senare uppfördes en kyrka av sten, ungefär där klockstapeln nu står. Man har vid gravöppningar där påträffat grundstenar och rester av kalkbruk. På 1560-talet under nordiska sjuårskriget blev kyrkan "avbränd och muren neder i grunden" av danskarna, och när kyrkan byggdes upp igen förmådde man bara bygga en kyrka av trä på den gamla grunden.

Efter bara drygt hundra år var kyrkan emellertid fallfärdig och under kyrkoherde Joachim Friedrich Kretlows ledning byggdes den nuvarande kyrkan 1707.
Arbetet tog bara 30 dagar från grunden till taksparrarna. Den behövde, kanske just därför, en grundlig renovering redan 29 år senare.

Den nuvarande saknar torn, och klockan hänger istället i en klockstapel från 1774.
Klockan är troligen från 1600-talet. I Rommele kyrka lever seden med klämtning kvar. det är när ringningen avslutas med tre slag med flera sekunders mellanrum.Efter att en nyinflyttad granne till kyrkan klagade på ljudvolymen från klockstapeln har man tvingats applicera ljuddämpande material på kläppen till klockan. Detta är något som skapat stor, och ibland ilsken, debatt i lokalpressen.

Stigluckan är från 1710, och är en av tidigare två som murades upp detta år.

1860 förlängdes kyrkan med 7 meter. 1923 fick kyrkan belysning och 1941 installerades en ångvärmeanläggning, som ersattes med elvärme 1992. Yttertaket lades om 1768, därav vimpeln med detta årtal på västgaveln. Taket har lagts om flera gånger sedan dess, senast 2013.

Kyrkans ursprungliga inredning, som altartavla, predikstol, altarring och dopfunt från 1700-talet finns kvar. Dessa är gjorda av bildhuggaren Johan Mentz Scheffer. Kyrkbänkarna däremot är från ombyggnaden 1948.

På altartavlan finns två årtal, 1717 och 1718. Motiven är: nederst nattvarden, så korsfästelsen, däröver uppståndelsen samt överst den himlafarne. Kring den korsfäste finns följande skrift: på ena sidan ”Nu se vi på ett dunkel sätt såsom i en spegel” och på andra sidan ”Genom Herrens Jesu Kristi nåd tro vi att vi skola saliga varda”.

Predikstolen från 1716 har träskulpturer föreställande de fyra evangelisterna, med Kristus i mitten. Här finns också ett äldre timglas, som var ett hjälpmedel för prästen att under predikan hålla kontroll över tiden.

Dopfunten från 1714 har följande inskrift: ”Then ther troor och blifver döpt han skall warda Salig, men then the icke troor han skal warda fördömd”.

På södra väggen i koret hänger kyrkans äldsta föremål, en skulptur från medeltiden föreställande en för oss okänd biskop.

Mattan i koret är liksom vepan över dopaltaret tillverkad av Tre Bäckar i Varnhem.

Under golvet i koret finns tre gravrum med ett 20-tal kistor. Här vilar kyrkoherdarna Kreitlow och Brag samt medlemmar av släkten Liljebjelke.

Takmålningarna som är utförda på 1740-talet av konstnären Ditloff Ross, konserverades senast 2008.
Framme i kyrkan framställs treenigheten och längst bak, över läktaren, yttersta domen.
De åtta tavlorna nere vid listen visar, på norra sidan motiv från gamla testamentet med syndafallet, kopparormen, Jona och valfisken samt Elias himmelsfärd.
Och på södra sidan motiv från nya testamentet med bebådelsen, Golgata, uppståndelsen och Jesu himmelsfärd.
På läktarbarriären finns 14 allegoriska målningar som beskriver det krossade hjärtats vandring genom alla plågor fram till upplyftande och vederkvickelse.

På norra väggen i koret hänger ”Series pastorum” med en lista över kända kyrkoherdar från 1500-talet och framåt. 2005 räckte den inte till längre utan fick kompletteras med en ny på väggen bredvid predikstolen.

På vinden bakom orgelläktaren står den gamla kyrkokistan, där kyrkans värdesaker förvarades i äldre tider. Kistan är reparerad flera gånger efter skadegörelse och inbrottsförsök.

Rommeles första orgel byggdes 1828-29 av Mårten Bernhard Söderling. 1935 fick kyrkan en ny orgel tillverkad av orgelbyggare Olof Hammarberg, Göteborg, men orgelfasaden och fasadpiporna finns kvar från föregående orgel. Det gamla innanverket skänktes till Flundre hembygdsgård, som i sin tur överlät det 1994 till Göteborg Organ Art Center vid Göteborgs Universitet.
1974 gjordes en omfattande ombyggnad av orgeln av Mårtenssons Orgelfabrik varvid infogades en stämma från den gamla Söderlingsorgeln.
Stacks Image 262087